A- A A+

Mantelzorg

NAH heeft de patiënt nooit alleen. De gevolgen zijn vaak zo ingrijpend dat de hele omgeving van de patiënt erdoor getroffen wordt. In de beginfase (acute fase), bij het ontstaan van hersenletsel, zal de aandacht vooral gericht zijn op het overleven. Wanneer de situatie meer stabiel is komt er meer aandacht voor de mogelijke gevolgen. De aandacht gaat nu uit naar de behandeling. De duur van deze tweede fase (de behandeling) is voor iedereen verschillend. Het accent ligt nog steeds op de lichamelijke beperkingen. Daarnaast ontvangt u in deze periode meer informatie over de gevolgen op langere termijn.

Na de behandeling gaat het om de confrontatie met blijvende gevolgen en stoornissen en het daarmee leren omgaan. Dit wordt ook wel de chronische fase genoemd.

De partner van iemand met hersenletsel wordt gedwongen zijn positie opnieuw te bepalen. In de relatie kan sprake zijn van eenrichtingsverkeer omdat de gezonde partner meer moet ondersteunen en minder dan voorheen terugkrijgt. Deze situatie kan leiden tot ongelijkwaarheid. Daarnaast is het voor de partner van belang dat hij voldoende oog heeft voor zijn eigen behoeften. Ongemerkt kan uw nieuwe rol steeds meer van u vragen. Het is dan ook van belang om de grenzen van de eigen belastbaarheid te bewaken. Soms wilt u gewoon uw ervaringen delen met een professional en/of lotgenoot.

 

Ondersteuningsmogelijkheden mantelzorg

De meeste gemeenten beschikken over een steunpunt mantelzorg waar u als mantelzorgers ondersteuning kan krijgen.

Wilt u weten welke mogelijkheden er zijn bij u in de regio, neem dan contact op met:

Voor Boxmeer, Cuijk, Grave,Mill en Sint Hubert en Sint Anthonis: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor Boekel, Uden,Landerd, Veghel, Sint Oedenrode: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor Den Bosch; www.meedemeentgroep.nlDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor Schijndel: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor Boxtel: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Voor St.Michielsgestel: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Mezzo

Landelijke vereniging voor mantelzorgers en vrijwilligerzorg.

www.mezzo.nl


Café Brein

Café Brein is een ontmoetingsplaats voor NAH getroffenen, mantelzorgers en andere belangstellenden, waar bijeenkomsten worden georganiseerd met een thematische opzet rondom NAH. 

Er bestaat een gids voor partners en naasten van mensen met NAH: “Zorgwijzer Partners”.

Deze is te bestellen via de Hersenstichting Nederland:

ISBN 978-90-802-973-7-1

www.hersenstichting.nl 

Logo ontwerp: Michiel van de Kimmenade, leerling ROC - iCare Webdesign 2017